Jean-François Ganevat

Ganevat_1

På en vinbar i Beaune for noen uker siden: Mot slutten av en glimrende flaske med Raveneau Chapelot 2010 blir vi invitert over til et nabobord. Vi setter restene av vårt klenodium på bordet og lurer kokett på om de har noe å trumfe den med. De sitter der med en beskjedent priset Jura-chardonnay og tilbyr oss et glass i bytte. Med et lite skuldertrekk takker vi plikstskyldigst ja, uten helt tro på at denne vinen skal klare å følge opp den forrige. Vi lukter og smaker — og utveksler fort forvirrede ansiktsuttrykk. Denne vinen har nemlig en nerve og intens fruktkvalitet som fremstår som en slags naturlig forlengelse av Raveneauflasken vi nettopp forlot. Nesa er kraftig og innsmigrende, med flere fellesnevnere med den forrige flasken: moden sitrus, honningtoner, bivoks, mineraler og milde toner av eksotisk frukt. I munnen er den bredskuldret, konsentrert og intens, men på ingen måte uten eleganse. Dette var rett og slett Raveneaus litt bøllete, vinøse fetter fra Jurafjellene.

Dette ble vårt første møte med en av naturvinconnoissuerenes skjulte hemmeligheter, den kompromissløse eksentrikeren Jean-Francois Ganevat. Etter litt kjapp research viste det seg at han — som de fleste kultprodusenter — var omgitt av en større, internasjonal menighet som kjempet med nebb og klør om en svært liten produksjon, og at denne var uten distribusjon i Norge. Vi dro hjem uten å regne med å smake Ganevat igjen med det første eller andre.

Men tilfeldigheter skulle ha det til at vinimportøren Autentico akkurat i disse dager hadde gjort et gjennombrudd i et visstnok årelangt forsøk for å få Ganevat til Norge. Bare noen dager etter vårt første møte med Ganevat, fikk vi dermed anledning til å smake flere av hans viner igjen på importørens lanseringssmaking.

Biodynamikk og høypresisjon
Ganevat lærte vinfaget i Burgund gjennom bl.a gjennom 9 års arbeid for Jean-Marc Morey i Chassagne-Montrachet. I Burgund traff han også flere representanter for det gryende naturvinmiljøet, deriblant Philippe Pacalet. For Ganevat var dette en ny måte å tenke vin på som inspirerte ham til å reise hjem til familiegården Jura for å starte opp biodynamisk drift. Han tok med seg en del av kunnskapen fra Burgund, men valgte samtidig å gå sin egen vei på tvers av de fleste etablerte skoler. Blant annet hans ekstraordinært skånsomme behandling av druematerialet. Kun hele druer blir benyttet i gjæringsprosessen. Alle klaser avstilkes for hånd, og i enkelte Cuvéer trimmes også disse med saks for å oppnå enda høyere renhet. Avkastningen er smertefullt lav, for enkelte cuvéer ligger den godt under 20 hl/ha. Til sammenligning er maksimumsnivået for Grand Cru i Burgund 35 hl/ha. Antallet cuvéer er derimot halsbrekkene høyt, mellom 35-50 stk avhengig av årgangen. De er delt inn etter pinlig små nyanseforskjeller i jordsmonn og mikroklimatiske forhold. Vi snakker altså om et presisjonsnivå som er hinsides enhver driftsmessig, økonomisk logikk, men som til gjengjeld gir viner med en helt unik karakter og en insisterende, klar stemme vi sjeldent har smakt maken til.

Vinene
Det første som slår en når man smaker Ganevats viner er den nærmest eksplosive, klokkerene og aromatiske frukten kombinert med en kjølig, sitrende syre. Chardonnayene hans har et iboende paradoks: hvordan kan en frukt fremstå så rik og aromatisk moden, samtidig som den har en så kjølig og presis nerve?

Det lille partiet som Autentico har sikret seg nå kommer primært til å gå til Horeca, og det spørs om det kommer til å bli mer tilgjengelig for hjemmemarkedet de neste årene. Men skulle du komme over Ganevat på et vinkart nære deg, gi det et forsøk. Prøv isåfall å få vinen luftet før du drikker den. Ganevat svovler ikke, men lager sine hvite viner i en reduktiv stil og sine røde med overskudd av CO2. Litt tid på åpen flaske er derfor nødvendig for å stabilisere vinen før smaking.

Vinene smakt nedenfor (med unntak av Les Chalasses Vielles Vignes og Cuvée Marguerite) er nå tilgjengelig på utvalgte restauranter i Norge. Les Chamois du Paradis og Vin Jaune kan også bestilles via spesialbestilling.

Notater:

2011 Domaine Ganevat Côtes du Jura Les Chamois du Paradis
Kroner 325,- spesialbestilling
(Chardonnay, plantet 1949) Klar, strågul med mildt innslag av grønt. Dyp, solmoden sitrus på nese med innslag av lime, mandarin og en lett, saltaktig mineralitet.
Intens og rik, men allikevel stram frukt med en utrolig dybde og driv. Kjølig, presis syre. Fantastisk lengde med mildt mineralt anslag. Fra en av hans varmere vinmarker. Kan nytes nå.
91 P

2011 Domaine Ganevat Côtes du Jura Les Grands Teppes Vieilles Vignes
Kroner 400,- (kun HoReCa)
(Chardonnay, plantet 1920) Klar, strågul med lett inslag av grønt. Solmoden sitrus, lime, sitronskall og lett krydder på nese. Intens, rik, spenstig og sammensatt frukt med enorm dybde. Frisk, spiss syre. Sitter nesten evig i. Trenger litt tid.
92 P

2011 Domaine Ganevat Côtes du Jura Cuvée Marguerite
(Chardonnay, plantet 1902) Fra Magnum. Klar, dyp strågul med lett innslag av grønt. Dyp, solmoden sitrus med innslag av grønn fersken på nese. Dyp, dyp og aromatisk frukt med mengder av kraft og et veldig syredriv. Utrolig lengde. Har ikke falt helt på plass enda, og fremstår litt ekstrem idag, men kan bli svært interessant med tid. Dessverre ikke tilgjengelig i Norge.
92-93 P

2011 Domaine Ganevat Côtes du Jura Les Chalasses Vieilles Vignes
(Chardonnay, plantet 1902) Klar, strågul med svakt innslag av grønt. Voks, dyp sitrus, mild, ekstotisk frukt og mineraler. Klokkeklar, stram, fokusert og intens frukt med vibrerende syre. Tørr, mineralsk utgang med utrolig lengde. Nydelig vin. Dessverre ikke tilgjengelig i Norge.
92 P

2011 Domaine Ganevat Côtes du Jura Les Chalasses Marnes Bleues
Kroner 400,- (kun HoReCa)
(Savagnin, plantet i 1933) Klar, dyp strågul med innslag av grønt. Mineralsk nese med dyp sitrus, pære og hint av lime, fersken og mandler. Pur ren, strukturert og intens frukt med lett fedme. Frisk, stram syre. Tørr utgang med flott lengde. Trenger tid.
92 P

2012 Domaine Ganevat Côtes du Jura Plein Sud
Kroner 400,- spesialbestilling
(Trousseau) Klar, lys rød. Lett reduktiv på nese, med noe innsalg av stall. Rips og friske røde bær. Lett, saftig frukt med lett bitre toner av grapefrukt. Intens og stram med spiss syre. Tørr utgang med lette, faste tanniner. Fin rødfruktig lengde.
87 P

2005 Domaine Ganevat Vin Jaune
Kroner 600,- (kun HoReCa)
Klar, dyp , lett gyllen strågul. Flor, nøtter, sitrus og toner av tørket gul frukt på nese.
Fast, transparent, ren, intens og nøttete frukt. Stram syre. Tørr utgang med utrolig lengde og preg av nøtter.
93 P

*

Følg oss på Facebook!
https://www.facebook.com/nowilaymedowntodrink1

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: