Rhônete nyheter

La_Mouline

Det er blitt kjøligere og klarere i lufta, steinsoppen spretter opp over alt, og to hele reinsdyrskrotter fra Hardangervidda kommer på døren i kveld. Det er altså definitivt høst, og det betyr at vinpreferansene trekker bort fra terrassen og det lette, elegante mot det dypere,  rødere og villere — mot Viltvinen. Og der begynner stort sett kranglinga.

Det finnes nemlig et distrikt som lager viner skreddersydd for norsk vilt, med djerve aromaer av rypeblod og nyflådd hare, knust krekling, tørka einer og rørte bjørnebær. De er energiske, kraftige og strukturerte, men slett ikke uten eleganse og en form for nobilitet — for de som ønsker å finne det. Likevel er dette distriktet uglesett av kranglefanter som mener vinene er for kraftige, for tanniske, for sluggerske, og som i steden roper på Burgund! Piemonte! Bordeaux! Vi sier la dem krangle så mansjettknappene fyker, mens vi gladelig legger oss ned i lyngen med litt lettstekt hjortekjøtt og en god flaske fra Nord-Rhône. Vinimportøren Moestue inviterte nylig til en smaking av meget relevante nyheter i pollistene som viste hvilket strålende potensial Nord-Rhône har. Noen høydepunkter, som alle blir tilgjengelige i pollistene fra 1. september, følger under.

J-L Chave – hvitt og rødt
Jean-Loius Chave lager både hvit og rød Hermitage, og nå er begge farger tilgjengelige i Norge i 2009, 2010 og 2011. Om man er tilhenger av klassisk, hvit Burgund, kan hvit Hermitage umiddelbart virke litt opulent og en tanke varm, særlig gitt den høye alkoholen (i dette tilfellet 14,5%). Men dette er viner som kan bli svært interessante og særpregede med alder. Chaves hvite er aromatiske og generøse i frukten, men har tiltrekkelig med friskhet for å balansere fedmen og alkoholen. Vinene fremstår åpne allerede, men bør absolutt lagres for å falle helt på plass og vise hva de egentlig er gode for. Vent gjerne 10 år med disse!

Pierre Gonon – Mye Rhône for krona
For 325,- er Pierre Gonons St. Joseph et glimrende kjøp. I 2012 et denne vinen et skoleeksempel på hva Nord-Rhône representerer. På nese er det mengder av skogstypiske aromaer som krekling, einer, nellik og mosegrodd stein. Vinen en fast og slank, med milde, men faste tanniner. Gonon er forøvrig en av få vinprodusenter i området som fottråkker druene sine.

E. Guigal – Toppen av Côte-Rotie
Guigals trekløver av enkeltmarksviner fra Côte-Rotie, nemlig La Mouline, La Turque og La Landonne, er ikke bare i toppsjiktet når det gjelder Nord-Rhône, men kniver med det beste fra hvorsomhelst. På vestsiden av den lille landsbyen Ampuis i Côte-Rotie ligger disse markene i stupbratte skråninger på opp til 45 graders vinkel. Vinene lagres i 100% nye eikefat i 42 måneder før de flaskes.  Vinmarken La Mouline ligger som et amfiteater i Côte Blonde delen av Côte-Rotie. Vinmarken er den eldste i området og har steinmurer som er 2500 år gamle. Dagens vinstokker er i snitt 75 år gamle og er plantet med henholdsvis 89% Syrah and 11% Viognier. Av de tre fremstår La Mouline som den mest feminine og florale og vil kunne nytes på et yngre stadium enn de to andre. I 2010 er denne vinen en oppvisning i hvilken forførende eleganse de ellers barske vinene fra Côte-Rotie kan oppnå. La Mouline er sømløs, intens, strukturert, silkemyk og kompleks på samme tid. Skal du unne deg én supervin i år er dette en god kandidat. For selv om prisen etterhvert er blitt svært høy (2350,-), er dette en unik vin som referanse for Nord-Rhône spesielt og Vin generelt.
La Turque ligger i senter av Côte Brune delen av Côte-Rotie. Côte Brune har et tettere og mørkere jordsmonn enn Côte Blonde som er lysere og mer porøst. Høyt innhold av jernoksid har gitt marken en rødbrun farge og dermed tilnavnet Brune. Vinstokkene i La Turque er i snitt 25 år gamle og er plantet med 93% Syrah og 7% Viognier. Jordsmonnet her gir vanligvis en tettere, mørkere og mer strukturert vin, noe som også er tilfelle i 2010. Ved siden av La Mouline fremstår La Turque mer rustikk, krydret og mørk, men likefullt elegant. Dette er en vin som vil trenge lang tid i kjelleren.
La Landonne skiller seg fra de andre to ved at den består av 100% Syrah. Vinmarken ligger i Côte Brun og har vinstokker som i snitt er 35 år gamle. Vanligvis er dette den mest tanniske og utilgjengelige av de tre og vil trenge lang lagring før konsum. I 2010 er dette karaktertrekket mindre bastant. La Landonne er tett og intens, men imponerer samtidig med klokkeren og nærmest transparent, grasiøs frukt. Den vil trenge tid, ja, men jommen er den ganske så forførersk allerede.

Smaksnotater:

HVITE

2011 Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Blanc
Kroner 1100,- bestilling
Klar, strågul. Dyp, modnet gulfrukt, nektarin og voks på nese med streif av vanilje og milde ferskentoner. Bløt, konsentrert, nærmest viskøs frukt med høy modning. Aromatisk og dyp. Frisk, mild syre. Sitter svært lenge i med svakt varme toner i utgang. Ganske åpen allerede, men trenger tid for å falle på plass.
91-92 P

2010 Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Blanc
Kroner 1200,- bestilling
Klar, strågul. Generøs nese med dyp, modnet gulfrukt, nektarin, voks, lime, gule plommer og hint av vanilje. Dyp, konsentrert, aromatisk og generøs frukt med en oljet struktur. Intens. Frisk syre. Noe varme i finish, men balansert. Sitter svært lenge i. Trenger tid.
91-93 P

2009 Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Blanc
Kroner 1200,- bestilling
Klar, lett gullen strågul. Generøs, dyp og tiltalende nese med høymoden gulfrukt, sitronolje, nektarin, hvit pære, voks og krydder. Bløt, fet, dyp, aromatisk og konsentrert frukt, men ikke helt lineær. Følger nesen. Mild syre. Tørr utgang med god lengde. La også denne få ligge.
92 P

RØDE

2012 Pierre Gonon St. Joseph
Kroner 325,- bestilling
Klar, dyp rød med blåtoner. Krekling, einerbær, kvistnellik, og ferske bjørnebær på på nese.
Slank, mildt konsentrert frukt med fin fasthet og struktur. Frisk syre. Tørr utgang med milde, tørre tanniner. Fin lengde med toner av nellik og mørke bær. Kul viltvin!
90 P

2011 Domaine Auguste Clape Cornas
Kroner 588,- bestilling
Klar, dyp rød med innslag av blått. Dyp, elegant og innsmigrende nese med mørke, røde bær, blåbær, einer og mild krekling. Dyp, konsentrert, strukturert og bestemt frukt med nydelig fokus. Syrefrisk og med milde, men faste tanniner. Tørr utgang med nydelig lengde. Trenger tid i kjelleren.
94 P

2010 E. Guigal Côte-Rôtie La Mouline
Kroner 2350,- bestilling
Klar, dyp rød med hint av blått. Elegant, forførende og sensuell nese med fioler, mørke bjørnebær, bringebær, og mildt krydder. Intens, mørk og strukturert frukt med enorm dybde. Tett og konsentrert samtidig som den er sømløs og fløyelsmyk. Innslag av krydder. Frisk, saftig syre. Tørr utgang med milde, tørre finstemte tanniner. Sitter uendelig lengde i. Sømløs feminin eleganse kombinert med rå kraft. La ligge.
96 P

2010 E. Guigal Côte-Rôtie La Turque
Kroner 2350,- bestilling
Klar, dyp, mørk rød med svakt hint av blått. Mørk, kompleks nese med solbær, bjørnebær, pepperkorn, brent kaffe og krydder. Tett, konsentrert, strukturert og mørk frukt. Mer krydret og rustikk enn La Mouline. Frisk syre. Tørre, faste tanniner med et lett bitt. Frisk syre. Uendelig lengde med uttalte kryddertoner. La ligge.
95 P

2010 E. Guigal Côte-Rôtie La Landonne
Kroner 2350,- bestilling
Klar, dyp mørk rød med svakt hint av blått. Mørke fioler, solbær, bjørne- og blåbær, pepper og mildt krydder. Mørk og tett, men samtidig klokkeren og fokusert og frukt med en transparent karakter på tross av sin mektige konsentrasjon og krydderpreg. Frisk, saftig syre. Tørre, faste og elegante tanniner. Uendelig lengde. La ligge.
95-96 P

2010 Domaine Jean-Louis Chave Hermitage Rouge
Kroner 1300,- bestilling
Klar, dyp, mørk rød. Noe lukket på nese med toner av mørke bjørnebær, blåbær og pepper.
Fast, strukturert og tørr frukt med flott intensitet. Slank og fruktig, men med underliggende power. Spiss syre. Tørre, milde tanniner. Flott lengde. Trenger tid.
94 P

*

Følg oss på Facebook!
https://www.facebook.com/nowilaymedowntodrink1

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: