Prosjekt Trocken — Wittmanns tørre Rieslinger

wittman_2

«My story is Riesling, everything else is playing ground.» Phillipp Wittmann.

Vi traff Philipp Wittmann midt på reiseruten Mo-i-Rana – Oslo – New York. (Som en kuriositet lærte vi at Mo-i-Rana visstnok har en av Norgest råeste vinklubber, og Wittmann fortalte om et både rørende og inspirerende besøk der oppe. ) I Oslo var Wittmann kun på gjennomreise, men han fikk plass til en intim Winemakers Dinner på Plahs relativt nyåpnede Briskebyavdeling.

Philipp Wittmann overtok vinmakingen i Weingut Wittmann fra og med 1999-årgangen, og han har på relativt kort tid bemerket seg som en tydelig stemme innen tysk riesling og som en kompromissløs forsvarer av den tørre rieslingen. Det finnes jo faktisk en del vinfolk der ute som hevder at den tørre rieslingen, og spesielt GG´en, er et slags svik mot både druen og dens tradisjoner. Dette er for Wittmann uforståelig. For ham, i Rheinessen, er det perfeksjonering av den tørre rieslingen som har vært et kall.

Rheinessens terroir
Wittmann fremstår som en særdeles målbevisst vinmaker som år etter år forsøker å forbedre dette prosjektet — å skape den ideelle, terroirspesifikke Rheinhessen-rieslingen. Hans portefølje består av tørre viner fra høytliggende parseller, og tørrere blir de fra år til år. I 2007 var det gjennomsnittlig 7 gram sukker per liter, nå er det nede i 4 gram per liter. Han driver bionynamisk i vinmarkene, bruker bare stedsegen gjær, gjør streng selektering i vinmark og ved mottak, benytter kun én filtrering, og aldri malo. Hans strenge kvalitetsregime ble i 2014 belønnet med tittelen Winemaker of the Year av vinguiden Gault-Millau. Blant annet for hans pionérarbeide innen organisk vinmaking med tørr riesling.

Klart og kjølig
Phillipp jakter på en klar og ren tone, som aldri skal inneholde botrytis, og han mener at det er de slanke og syrerike årgangene som passer stilen hans aller best.
– Tidligere tenkte jeg at vinene vinene trengte kropp og fylde, nå søker jeg etter coolness og crispness, forteller Wittmann under middagen.

Husstilen hans er likevel relativt kraftfull og bredbeint, og derfor kan den også mangle litt eleganse i de modne årgangene. 2012 og 2013, fremstår i dag som hans beste årganger — årganger som før den globale oppvarmingen antakelig ville vært problematiske, ifølge Wittmann.
– I dag er Morstein vår beste vinmark, mener vinmakeren, og utdyper:
– Den ligger høyt og får en kjølig vestavind. Det er en kjølig vinmark som trenger tid og lang modning. Og det har gjort at den har vunnet på klimaendringene.

Rendyrkingen
Som en minimalist jobber han år etter år med å kvitte seg med alt uvesentlig, og derfor faser han langsomt ut alle andre druer enn riesling. Selv hans smått kultiske viner på duren Albalonga er på vei ut.
– Far gjorde mye riktig, men også ting jeg mener er feil, sier Phillipp og henviser blant annet til det store spennet av druesorter. Phillipp har økt riesling-andelen i markene betraktelig, og sier at han heller bytter kvantitet med kvalitet:

– Basic wine interesser meg ikke, sier han, og forteller videre:

– Det er kanskje ikke så smart å si dette, men jeg tror ikke på Silvaner lenger. Den blir for moden, for myk. Silvaner gir mer mening i nordligere strøk, for eksempel hos Wagner Stempel. Wagner-Stempel har en av de beste silvanerne -– men så bruker de også gode vinmarker til denne, mener Wittmann. Som ellers er en vinelsker som skryter mye av sine konkurrenter — aller mest av Keller, Rebholz og Wagner Stempel.
– Rebholz Kastanienbusch er, i gode årganger, en av verdens beste viner, sier han.

_Wittman_middag– Hva? Bare trocken???, utbryter den anonyme middagsgjesten til venstre i bildet når smakelisten blir utdelt. Han begynte heldigvis å smile når vinene kom i glasset. Foto: NILMDTD. 

Fra Westhofener til Laborne
Kvelden på Plah hadde en kompromissløs line-up med 15 tørre rieslinger på rad — uten at det ble monotont av den grunn. Det startet med en flight av hans Westhofener Riesling, som består av unge stokker (mellom 6 og 15 år) i Morstein og Kirchspiel, i noen år også Aulerde. Dette er stort sett høytliggende parseller mellom 150-250 meter. Til tross for vinenes fokus og klarhet, er det de slankere årgangene som er de mest tiltalende. Varme 2009 blir noe voldsomt, spesielt for toppvinen og kraftpakken Laborne, mens denne i slankere årganger som både 12 og 13 er fantastisk.

La Borne er Wittmanns auksjonsvin på gamle vinstokker i høytliggende parseller i Morstein, noen av dem opp til 250 meter. En forløper til Laborne, 150 Tage, lagde han kun i 2007 og var hans første forsøk på auksjonsvin, med meget sent innhøstede druer: 150 Tage er tiden fra blomstring til innhøsting — mens 120 dager utgjør normalen. Slik vi forstod ham, var verken vinifikasjon, innhøsting eller parsell identisk med 150 Tage når han to år senere lagde sin første La Borne, i 2009.

Flight I – Westhofen

2012 Weingut Wittmann Westhofener Riesling trocken
(Magnum) Klar, strågul. Innsmigrende nese med preg av aprikos, tropiske toner og innslag av hvite blomster. Syrefrisk og aromatisk frukt med god konsentrasjon og fokus. Spisset syre.
Fin lengde med lett mineralitet. Fra unge stokker i Wittmanns GG-marker.
90 P

2010 Weingut Wittmann Westhofener Riesling trocken
(Magnum) Klar, lett gyllen strågul. Lett utviklet på nese med voks, honning og dype aprikostoner. Aromatisk og ren frukt med spiss, høy syre. Tørr, mineralsk utgang med fin lengde.
88 P

2007 Weingut Wittmann Westhofener Riesling trocken
(Magnum) Klar, lett gyllen strågul. Lett utviklet nese med honningtoner, vokspreg og et mildt, tropisk preg. Bløt frukt med slank kropp og lett sødme. Frisk, spiss syre. Fin lengde. Åpner seg med luft.
89 P

Flight II – Kirchspiel

2013 Weingut Wittmann Westhofener Kirchspiel Riesling Großes Gewächs
Klar, lys strågul. Ung og rå på nese med toner av eplekart, lys sitrus, hvit pære og tutti frutti.
Krisp og stram frukt med flott spenst. Ren og intens. Spiss syre. Stram, tørr utgang med mineralske undertoner. Flott lengde. Trenger tid.
91 P

2012 Weingut Wittmann Westhofener Kirchspiel Riesling Großes Gewächs
Klar, strågul. Mild nese med sitronolje, aprikos og hvit pære. Ren og krisp frukt med god fylde. God modning på frukten med et dypt aromatisk preg og lett viskøs struktur. Spisset, presis syre. Sitter svært lenge i med mineralske undertoner.
92 P

2008 Weingut Wittmann Westhofener Kirchspiel Riesling Großes Gewächs
Klar, strågul. Fremdeles ungdommelig nese med preg av lyse sitrustoner, lett aprikos og streif av kalkmineralitet. Klokkeklar, ren, fokusert og intens frukt. Frisk, spisset syre. Nydelig lengde lett uttalt mineralitet og lett spice.
93 P

Flight III – Morstein

2013 Weingut Wittmann Westhofener Morstein Riesling Großes Gewächs
Klar, lys strågul. Svært ung på nese med preg av lime, grønt eple, sitronskall, kalk og hint av mynte. Intens, elevert og transparent, glassklar frukt. Spisset, høy syre. Knusktørr utgang med uttalt mineralitet og flott lengde. Denne trenger tid, men har stort potensiale.
93 P

2012 Weingut Wittmann Westhofener Morstein Riesling Großes Gewächs
(Magnum) Klar, strågul. Dype toner av aprikos, lime, sitronolje og hint av akasiehonning.
Dypt aromatisk og konsentrert, men elegant frukt med frisk, presis syre. Rik, men flott balanse. Nydelig lengde med uttalt kalkmineralsk preg.
94 P

2010 Weingut Wittmann Westhofener Morstein Riesling Großes Gewächs
Klar, gyllen strågul. Lime, mild aprikos, sitronolje og fennikel på nese.
Stram, intens og aromatisk frukt med frisk, spisset syrestrek som strekker gjennom smakskurven. Tørr utgang med god lengde.
91 P

2007 Weingut Wittmann Westhofener Morstein Riesling Großes Gewächs
Klar, lett gyllen strågul. Lett utviklet nese med vokstoner, dyp aprikos, sitronolje og honning.
Bløt og harmonisk frukt med god konsentrasjon og lett sødme. Frisk, spiss syre. Strammer opp i finish med tørr, mineralsk utgang. Drikker flott nå.
92 P

Flight IV

2012 Weingut Wittmann Riesling Alte Reben «La Borne»
Klar, lys strågul. Subtil, innsmigrende nese med floralt preg, lett aprikos, hvit pære lime og sitronolje. Dirrende intens frukt. Rik, men samtidig klokkeren, fokusert og delikat. Frisk, presis syre. Enorm lengde med nydelig kalkpreget mineralitet i utgangen.
95 P

2009 Weingut Wittmann Riesling Alte Reben «La Borne»
Klar, lett gyllen strågul. Mild nese med lett tropisk anslag, moden sitron og voks.
Enormt konsentrert og aromatisk frukt med dype gulfrukttoner preget av høy modning. Frisk syre.Sitter svært lenge i med nydelig mineralitet i utgang. Rik, men balansert vin.
93 P

2007 Weingut Wittmann Riesling Alte Reben «150 Tage»
Klar, lett gyllen strågul. Dyp, moden gulfrukt på nese med innslag av lime og aprikos.
Viskøs, rik og dypt aromatisk frukt med høy modning. Frisk syre. Mineralsk utgang med flott lengde og toner av smør og popcorn.
92 P

Flight V

1989 Weingut Wittmann Westhofener Morstein Riesling QbA trocken
(Magnum) Klar, gyllen gul. Voks, honning, tørket aprikos og snev av kjeller og petro på nese.
Ren og vital frukt for alderen. Kjølig, frisk og lett. Høy, spiss syre. Fin lengde med lette smørtoner i utgang.
90 P

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: