Kellers kiste

keller

Klaus Peter Keller er vel Tysklands største vinhype om dagen og har på relativt kort tid brakt generasjonsbedriften Weingut Keller opp til en ubestridt stjernestatus. Vinene hans går for svimlende auksjonssummer og kunder over hele verden kjemper for å legge sine hender på toppvinene. Særlig er han blant produsentene som har satt Grosse Gewächse på kartet — den store, tyske tørre Rieslingen, produsentens beste viner fra regionenes toppvinmarker. Rieslingens Grand Cru-viner om du vil.

En av våre venner hadde satt kloa i en Keller-Kiste anno 2011 — en av produsentens ekslusive samlekasser fra en enkelt årgang der der han samler flere av sine beste viner, flest GG´er men også noen sjeldne, sjeldne, søte auksjonsviner. I tillegg er kisten en sjanse til å få tak i Kellers myteomspunnede, tørre toppvin fra hemmeligholdte marker — vinen som paradoksalt nok har det svært uglamorøse og beint frem harry navnet G-Max.

Kisten ble supplert med noen andre av Kellers viner for å få et enda større spenn i hans produksjon og komme nærmere et bilde av terroirets påvirkning på vinene. I tillegg kom hans nydelige, nyvinning av året, Kabinett H fra Hipping, en silvaner og hans spätburgunder fra Bürgel; ettersom Keller har hatt kortere arbeidsopphold hos topprodusenter som Rousseau i Burgund og bruker brukte fat fra DRC, har også hans røde viner klart å bli omgitt av en aura som er få tyske pinot noirer forunt. Champagne og noen modne nebbioloer ble lagt til i hver sin ende av rieslingsmakingen.

Vi inviterte et knippe med Kellerfans og prøvde vinene både alene og med mat som sparringpartnere; de bar elegant gjennom retter fra det lette (Kirchspiel til en salat av kål og reker, den mineralske Morstein til blåskjell og kantarell) til det tyngre (G-Max og Absterde til svinenakke kokt i rømme og melk). Som seg hør og bør var en stor krukke med griebenschmalz et naturlig følge gjennom kvelden.

Årgang 2011 ga generelt åpne og velbalanserte viner som var relativt tilgjengelige fra de ble sluppet. Disse vinene er derimot av et annet kaliber og tryglet om en god dose luft i åpne dekantere før konsum — dette varierte fra noen timer til over et døgn for G-Max.

Her er notatene:

2002 Claude Cazals Champagne Blanc de Blancs Clos Cazals
Klar, lys strågul. Nydelig nese med mild modning. Toner av modnet sitrus, nøtter, mild honning og hint av vaniljesukker. Stram, klar og fokusert frukt med flott nerve. Elegant, finkornet mousse. Frisk, sitrende syre. Sitter svært lenge i med milde nøtte, sitrus og honningtoner. Mer forløst og tiltalende frukt enn forrige flaske.
93+ P

Flight I – Kirchspiel 2010 vs 2011

2010 Weingut Keller Westhofener Kirchspiel Riesling GG
Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Floral nese med lime, sitronolje, grønne epler og mineraler. Fokusert og stram frukt, med god konsentrasjon og fin fruktsødme. Stram, spiss og relativt syre. Godt munngrep. Fin lengde.
92 P

2011 Weingut Keller Westhofener Kirchspiel Riesling GG
Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Noe lukket på nese, men gir florale toner av sitrus og lime med tydelig mineralsk preg av flint og svakt innslag av røyk. Klar, frisk, mineralsk og delikat frukt med flott presisjon og intensitet. Stram og fast. Frisk syre. Mildt bitter i finish. God lengde. Trenger tid.
93 P

Flight II – vinmarkene i Nierstein

2011 Weingut Keller Niersteiner Pettenthal Riesling GG
Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Dyp, floral og mildt tropisk nese med underliggenede mineralitet. Flott nese. Fokusert og klar, kjøttfull frukt med høy konsentrasjon og god fruktsødme. Innslag av mango og noe ananas. Masser av frukt. Frisk og saftig syre. Svakt bitterhet i fininsh, men mindre enn Kirschspiel. Flott lengde.
93 P

2011 Weingut Keller Niersteiner Hipping Riesling GG
Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Dyp, parfymert nese med preg av modnet gulfrukt og lime. Bløt og fyldig, svakt oljete, frukt. Toner av aprikos. Noe avdempet syre. Heftig, fruktdreven finish. God lengde.
92 P

Flight III – Toppene

2011 Weingut Keller Westhofener Morstein Riesling GG
(24t i vid karaffel) Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Subtil, floral og mineralsk nese med underliggende mild gulfrukt, litchi og lime. Klokkeklar, fokusert frukt med nydelig nerve. Stram og intens med voldsom mineralitet. Spiss syre. Lett bitterhet i finish. Vanvittig mineralsk og intens også i finish, med flott lengde.
94 P

2011 Weingut Keller Dalsheimer Hubacker Riesling GG
(24t i vid karaffel) Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Dyp, parfymert nese med høymodnet gulfrukt, lime, samt noe sødme mot mandelessens. Svakt hint av VA. En frukteksplosjon i munnen. Konsentrert og med høy fruktsødme. Kraftig og bredskuldret. Søteste av GGene dette året. Frisk syre. Finn lengde med lett søtlige, tropiske toner.
93 P

2011 Weingut Keller Westhofen Brunnenhäuschen Abtserde («Abtse®.de») Riesling GG
(24t i vid karaffel) Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Nydelig floral og mineralsk nese med en subtil eleganse. Kjølig, intens og fokusert frukt med imponerende presisjon. Nyansert og elegant. Frisk, sitrende syre. Flott lengde med mineralsk preg. En stor vin.
95 P

2011 Weingut Keller Riesling G-Max
(24t i vid karaffel) Klar, lys strågul med mildt grønnskjær. Noe lukket på nese. Gir mild lime, litchi og mineraler. Itens så intens frukt, nesten mot pepper, men aromamessig fremstår den noe tilkneppet. Finmasket og elegant. Mildt bitter. Noe lakris. Frisk syre. Sitter lenge i. Gir svært lite i dette stadiget. Trenger tid.
94-96 P

Flight IV – Litt rødt etter maten

1967 Giuseppe Rinaldi Barolo
Klar, dyp rød med mild kant. Parfymert, dyp, generøs og mørk nese med mørke bringebær, mild mandel, støv og mildt innslag av tranebær. Sursøt frukt med tørr utgang. Spiss syre. Nedslipte tanniner. Fin lengde.
92 P

1967 Bruno Giacosa Barolo Cru Vigna Rionda
Klar, lys rød med mildt innslag av oransje. Mild, elegant nese med parfymerte røde bær, jord og mild sødme. Bløt, men vital frukt med bra fokus og intensitet. Mild fruktsødme. Fast og stram syre. Tørr utgang. Nedslipte tanniner. Flott lengde med mildt sursøte toner og mild bitterhet.
94 P

1964 Gaja Barbaresco
Lett skyet, mild rød med toner av oransje. Søtlig, floral nese med mandler, bringebær og syltede kirsebær. Fokusert og stram, rødbærdreven og kjøttfull frukt. Mild sødme. Svakt sursøt. Fjærlette tanniner i finish med mild bitteret.
94 P

2010 Weingut Keller Dalsheimer Bürgel Spätburgunder Trocken
Klar, rød med svakt mild kant. Lett søtlige bringebær, dill og hint av mandler på nese. Lett og slank, men fokusert frukt med mild sødme. Rødbærdreven med lett innslag av urter. Frisk syre. Fin lengde.
87 P

Flight V – De søte

2012 Weingut Keller Niersteiner Hipping Riesling Kabinett – H –
Klar, lys strågul. Søtlig nese med lime, søt litchi, ananas og rørsukker. Stram og klar frukt med tiltalende sødme og flott presisjon. Frisk syre. Søtlig avslutning med fin lengde.
89-90 P

2010 Weingut Keller Dalsheimer Hubacker Riesling Auslese *** Goldkapsel
Klar lett gyllen gul med hint av grønt. Dyp, nydelig sødme på nese med lett modnet sitrus, litchi, sukker og lett botrytis. Viskøs, oljete og glatt frukt med intens sødme og frisk og presis syre. Flott lengde.
94 P

2011 Weingut Keller Niersteiner Hipping Riesling Beerenauslese Goldkapsel
Klar, mildt gyllen gul . Elegant, søtlig nese med mildt tropisk preg. Fyldig, fokusert frukt med intens sødme og preg av moden gulfrukt. Silkemyk struktur. Avdempet syre. Flott lengde.
93+ P

2011 Weingut Keller Westhofen Brunnenhäuschen Abtserde («Abtse®.de») Riesling Beerenauslese Goldkapsel
Klar, dyp gyllen gul.Dyp, søtlig nese med preg av botrytis, mango, fersken og candisukker. Viskøs, mørk dyp frukt som følger nesen. Nydelig, intens sødme. Elegant og balansert. Flott dybde. Frisk syre. Sitter svært lenge i.
95+ P

Legg igjen en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: