Raveneau setter standarden for 2012

Raveneau_kjeller

Han er bestemt, men mild i blikket og tydelig begeistret over at gjestene snakker fransk. Bernard Raveneau fremstår jordnær og beskjeden når vi møter ham utenfor produksjonslokalene i Chablis. Beskjenheten står i kontrast til hans status i vinverdenen: Få, om noen, nyter samme respekt og beundring når det gjelder vin fra dette området. Domainet har en fanatisk fanskare som oppsøker restaurant etter restaurant bare for å finne en moden Raveneau på kartet.

Isabelle

Siden vårt forrige besøk i 2012 har Raveneau fått bygd ny, arkitekttegnet vinkjeller i forlengelse av den gamle. Dermed har de fått samlet all produksjonen på ett sted. Datter, og domainets arvtaker, Isabelle, viser stolt frem anlegget, samtidig som hun påpeker at samarbeidet med arkitekten ikke bare var enkelt. Vi vil herved gjøre det klart at vi mer enn gjerne stiller som arkitekter for Raveneaus neste utbygginger og kan i samme slengen garantere en problemfri prosess med særdeles føyelige arkitekter. Vi tar selvfølgelig gjerne betaling i flytende form.

En vanskelig årgang
Bernard forteller at 2012 var et vanskelig år for vinbøndene i Chablis, og Raveneau var blandt dem som ble rammet hardest av den dårlige vekstsesongen. Frostskader på vårparten ble etterfulgt av en kald og regntung sommer med mye råte. Dette reduserte domainets avling med hele 40 %. Så kom en knusktørr august måned som gav små og konsentrerte druer. På dette tidspunktet var Raveneau bekymret for at syrenivåene ville bli for lave, men heldigvis gikk det ikke sånn.

På tross av relativt høy modning og rik frukt endte syrenivåene på et tilstrekkelig høyt nivå til å gi balanserte, flotte viner. I Raveneaus tilfelle fremstår frukten imponerende, med nydelig dybde og generøsitet, kombinert med klarhet og fokus. Årgangen kan muligens minne litt om 2005, eller som som en litt rik utgave av 2010. Med andre ord ingen erkeklassisk Chablis-årgang, men vinene er sjarmerende og vil kunne nytes tidlig. Som fatprøver er vinene overraskende tilgjengelige og enkle å smake, men de vil sikkert lukke seg noe ned etter flasking.

Det er Raveneaus strammeste og mest mineralske viner som kommer best ut i en rik årgang som dette. Butteaux og Valmur, som regel de kjøligste av Raveneaus premier cru- og grand cru-marker, imponerer med fast struktur og distinkt mineralitet i kombinasjon med en intens fruktkjerne. I andre enden av skalaen ligger Vaillons og Blanchot, som i 2012 fort kan gi assosiasjoner til sentralburgund. Her er frukten (og terroiret) varmere, med større fylde og rikhet og et lett innslag av tropiske aromaer.

Chapelot, vanligvis en drøm av en premier cru fra Raveneaus hender, hadde dessverre for lav avkastning dette året til å bli en separat cuvee. Druene gikk derfor inn i Montée de Tonnerre i steden. Flaggskipet Les Clos stråler med imponerende fokus og fruktdybde, men viser seg muligens ikke fra sin aller beste side i 2012, slik den for eksempel gjør i det kjøligere året 2008. Det stadig varmere klimaet har fått enkelte onde tunger det til å hevde at denne marken er blitt for kraftig for Chablis — at den overdøver vinmakerens signatur og tilslører terroirets opprinnelige egenart. Om dette er riktig, er alt for tidlig å si. Men Les Clos er uansett en vanskelig vinmark å forstå fullt ut som ung — vinene trenger ofte minimum 10 år i kjelleren for å vise seg frem.

Her er notatene (alle fra fat):

2012 François Raveneau Chablis
Mild nese med sjø, sitrus og lime. Åpen og generøs med god fruktfylde. Frisk syre. Saftig og delikat utgang med fin mineralitet. Nydelig, tilgjengelig village.
91 P

2012 François Raveneau Chablis 1er Cru Forêt
Den mest florale i rekken. Mild nese med flint, sitrus og hvite blomster. Bløt, åpen og generøs med god fruktsødme. Frisk saftig syre. Flott lengde med mineralsk ettersmak.
92 P

2012 François Raveneau Chablis 1er Cru Montmains
Sitronskall, voks og knust stein på nese. Bløt inngang med god konsentrasjon og fruktsødme. Fremstår allikevel relativt slank og fast. Elegant. Frisk syre. Flott mineralitet i ettersmaken. Lang.
93 P

2012 François Raveneau Chablis 1er Cru Vaillons
Noe innslag av tropisk frukt på nese, med toner av gulfrukt og hint av fersken og pære.
Bløtt anslag med fin fylde. Følger nesen. Flott lengde med noe smør og mineralske toner.
92 P

2012 François Raveneau Chablis 1er Cru Butteaux
Innhøstes som regel sist grunnet noe kjøligere mikroklima og mer leirholdig jordsmonn enn resten av Montmain-åsen. Svært gamle vinstokker. Noe lukket på nese, men gir mineralske toner med streif av sjø og sitrus. Stram, fast og strukturert i munnen med intens frukt og saftig, presis syre. Stram utgang med mineralsk preg. Flott lengde. Denne trenger lang tid i kjelleren.
94 P

2012 François Raveneau Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre
Noe lukket på nese med toner av sitrus, voks og mineraler. Fin og fast frukt med god konsentrasjon og fruktintensitet. Fint struktert med god fylde. Frisk syre. Lett sødme. Flott mineralsk lengde.
93-94 P

2012 François Raveneau Chablis Grand Cru Blanchot
På nese toner av moden gulfrukt, sitrus, voks, sjø og sitronskall. Bløt, bred og fruktdreven med god fylde og fruktsødme. Frisk syre. Flott lengde med mineralske toner og hint av smør.
93 P

2012 François Raveneau Chablis Grand Cru Valmur
Noe lukket, mineralsk, steinete nese med toner av sitrus, voks og sjø. Fast, stram, dyp og energisk frukt med god konsentrasjon. Intens, fokusert og klar. Presis, frisk syre. Nydelig mineralitet i utgangen. Svært lang. Er dette den beste vinen i 2012?
95-96 P

2012 François Raveneau Chablis Grand Cru Les Clos
Nydelig dybde på nese med gulfrukt, sitrus, voks og mineraler. Relativt åpen med høy konsentrasjon og dybde i frukten. Fokusert, dyp og intens. Frisk, sitrende syre. Nydelig, mineralsk utgang med mild sødme. Svært lang.
94-96 P

*

Følg oss på Facebook!
https://www.facebook.com/nowilaymedowntodrink1

Legg igjen en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: