Winemakers dinner med Domaine Comte Georges de Vogüé

Musigny_4

Få vinmarker skaper større begeistring blant burgundfans enn Le Musigny; en Grand Cru rangert vinmark med et helt særegent potensiale for gi forførende, nærmest vektløse, men samtidig kraftfulle viner. Største eier er Domaine Comte Georges de Vogüé som med sine 7,12 Ha er blant vinmarkens fremste formidlere og viktigste fortolkere. Domainet var nylig i Oslo for en Winemakers dinner der en imponerende rekke av både hvite og røde Musigny-viner ble servert — i tillegg til en rekke andre av produsentens viner fra kommunen Chambolle-Musigny.

Domaine Comte Georges de Vogüé eier også parseller i Grand Cru marken Bonnes Mares, samt premier cru-markene Les Amoureuses, Les Baudes og Les Fuées. Eierandelene i de to sistnevnte er riktignok så små at domainet ikke produserer egne cuveer av disse, men blander druematerialet inn i en Chambolle-Musigny village. Eierandelen i den fantastiske Les Amoureuses-marken er kun på 0,56 Ha og er derfor en sjelden skatt i denne produsentens portefølje.

Domainets viktigste vinmark er derfor utvilsomt Musigny, og denne lages både som en Grand Cru Vieilles Vignes, altså på gamle vinstokker, og i en deklassifisert versjon fra yngre stokker (under 25 år) som en Chambolle-Musigny 1ere Cru. De lager også en hvit Musigny, men siden chardonnayvinstokkene ble omplantet på 80- og 90-tallet har de valgt å deklassifisere den og selge den som en Bourgogne Blanc (riktignok som en av burgunds dyreste BB´er). Muligens får vi på nytt se en hvit Musigny Grand Cru om noen år, når domainet mener kvaliteten er tilstrekkelig.

Et fellestrekk ved alle av produsentens røde viner er parfymerte og florale neser med tydelig preg av røde bær. Frukten er fokusert, klokkeklar og terroirtro med tydelig adresse i Chambolle. Comte de Vogüés viner har imponerende lagringsevne og er laget for å nytes først etter lang tids modning. Eksempelvis var det en Chambolle-Musigny (Village) fra 1993 med i smakerekken. Denne fremstod nærmest primær og uten aldringstegn. Domainets Musigny i samme årgang går for å være et mesterverk, men er, ifølge produsenten selv, på ingen måte klar for å nytes ennå. Tålmodighet er med andre ord helt nødvendig for å oppleve vinene slik de er tenkt.

Ved et tidligere besøk hos Comte de Vogüé traff vi den enigmatiske vinmakeren Francois Millet, en mann som foretrekker å snakke om vin og vinproduksjon i metaforer og vil ha seg frabedt å måtte utdype trivielle detaljer om for eksempel eikebruk og maserasjonstid. Han fortalte at han behandler samtlige av cuveene ulikt, og han liker heller ikke å låse seg til en fast, gjentakende vinifikasjonsmetodikk fra år til år. I hans metaforverden representerer de ulike vinmarkene medlemmer i en familie — mor Le Musigny og datter Les Amoureuses i sør, med onkel Bonnes Mares i nord. Forskjellen mellom utvikling i vinene fra Bonnes Mares og Le Musigny beskriver han med fabelen om kappløpet mellom haren og skilpadden: «Bonnes Mares er haren; den beveger seg raskest og er tidligst klar. Musigny derimot trenger tid, lang tid, men så vinner den også alltid til sist.» Det gjorde den også denne kvelden — og det er verdt å merke seg at Comte de Vogue ser ut til å levere særdeles bra her også i mindre gode årganger.

Her er notatene fra smakingen:

1999 Domaine Comte Georges de Vogüé Bourgogne Blanc
Klar strågul. Mild nese med noe voks, sitrus, lett røykstikk og mineraler. Svake toner av fennikel og akasiehonning. Bløt og noe smal frukt med preg av sitrus, pære og voks. Mildt røykstikk. Legger på seg noe fedme gjennom smakskurven. Frisk syre. Tørr, nesten spicy utgang med noe eik. Sitter lenge i. Særpreget hvitburgunder.
91 P

1993 Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny
Klar, dyp rød, nesten uten falming i kanten (!). Nydelig, dyp og nesten primær, floral pinotparfyme med preg av røde bær. Svakt innslag av skogbunn. Stram og fast frukt med bra intensitet og et slankt og transparent uttrykk. Frisk, spiss syre. Fruktig utgang med lett mineralitet. Flott lengde. Imponerende 20 år gammel village nesten uten aldringstegn. Deler av druematerialet dette året kom fra unge vinstokker i Le Musigny.
92 P

2011 Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny
Klar, dyp rød med blåskjær. Floral, ung nese preget av bringebær, ferske jordbær og svakt innslag av urter. Ung og rå frukt med delikat, lett søtlig rødbærspreg og frisk syre. Tørr og fast utgang med god lengde.
90-91 P

2002 Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 1er Cru
Klar, dyp rød. Dyp, parfymert og søtlig nese med preg av røde, mørke bær med innslag av rørsukker. Generøs og bløt frukt med god konsentrasjon. En tanke varm, men balansert. Frisk syre. Bløte tanniner. Fruktig utgang. Flott lengde.
93 P

2011 Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 1er Cru
Klar, dyp rød med blåskjær. Floral og parfymert, rødbærdreven nese med preg av bringebær og fioler. Innsmigrende og fokusert frukt med bra intensitet og fylde. Syrefrisk og delikat. Flott lengde. Trenger tid.
92 P

1997 Domaine Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Klar, dyp rød. Dypt parfymert nese med preg av varme, røde bær, mineraler og streif av toast. Bløtt anslag. En tanke varm frukt, men delikat og feminin i uttrykket. Saftig, frisk syre. Spicy, pepret utgang med lett innslag av røyk. Nydelig lengde. Flott Amoureuses fra et vanskelig år.
93 P

2001 Domaine Comte Georges de Vogüé Bonnes Mares
Klar, dyp rød med mild kant. Intens, parfymert, søtlig nese med flott dybde og toner av bringebær, moreller, rørsukker og lakris. Stram, intens og fokusert frukt som fremdeles fremstår primær. Hint av solbær blant all rødfrukten. Konsentert, strukturert og med flott munngrep. Saftig, spiss syre. Nydelig lengde. Stram vin med imponerende frukt. Stadig ung.
94 P

2011 Domaine Comte Georges de Vogüé Bonnes Mares
Klar, dyp rubinrød med blåskjær. Dyp, parfymert og mørk nese med knuste røde bær og fioler, og med innslag av blå bær. Intens og strukturert frukt med imponerende presisjon. Ung og rå. Saftig, frisk syre. Milde, faste tanniner. Tørr utgang. Svært lang.
93-95 P

1991 Domaine Comte Georges de Vogüé Musigny Cuvée Vieilles Vignes
(Fra magnum) Klar, dyp rød. Intens, rødbærdreven chambolleparfyme med nydelig dybde. Lett rørsukkersødme. Bløtt anslag, men kommer som en kule utover smakskurven, med et intenst munngrep og presist fruktbilde. Imponerende ungdommelig. Spiss, saftig syre. Strukturert med milde, men faste tanniner. Spicy utgang. Super lengde. Flott levert fra en meget ujevn årgang.
94 P

2011 Domaine Comte Georges de Vogüé Musigny Cuvée Vieilles Vignes
Klar, dyp rød med blåskjær. Noe lukket på nese med en underliggende, nyansert, floral parfyme med bringebær, jordbær og granateple. Intens, vibrerende frukt med enorm energi, på tross av et fjærlett uttrykk. Klokkeren, transparent og presis. Synger i munnen. Finstemte, faste tanniner. Superpresis, spisset, heftig syre. Fabelaktig lengde.
95-96 P

Legg igjen en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: