Mosel Day

bilde (16)

Mens jeg satt og drakk et tilfredsstillende glass med sommerlett riesling kabinett fra Joh Jos Prüm til en grei makrellrett, kom jeg over en annonse for «Riesling Week», arrangert av noe som kalte seg Tysk Vininformasjon. Jeg skjønner ikke helt hva eller hvem de er utfra informasjonen på hjemmesiden, men de skal vel fremme tysk vin i Norge og bruker Vinoteca-gruppen (ledet av Ken Engebretsen, en mann med ganske mange hatter på i vin-Norge) som propagandaapparat. Ihvertfall så det ut til at Riesling Week var en velkommen anledning til å smake tyske viner på glass. Blant både toppviner og endel hummer og kanari rundt omkring i byen, var det Frognerbistroen Mares som klarte å rive meg vekk fra Prüm’en med 2 x Egon Müller på glass.

Ved ankomst i baren fikk jeg et glimrende tilbud på 3 halvglass for 150 kr. for tre særdeles gode moselviner. Jeg noterte meg følgende:

Egon Müller Scharzhof Riesling QbA 2011
Servert rett fra nyåpnet flaske, men kommer seg med litt tid i glasset. Først litt lukket nese dominert av ungfrukt, pære, touch av fersken og våt stein, samt hint av svovel. Noe røyk og flint melder seg etterhvert, sammen med litt florale toner. Mykt anslag i munnen av pære og grønne epler med touch av lime. Med sine 11,5% alko er vinen slank og elegant, med god konsentrasjon, og de relativt høye 20g/l sukker balanseres perfekt av en heftig og strikt syrestruktur. Utgangen er lang og mineralsk og dominert av en grønneplete syre som ikke slipper før etter et minutt har gått. Gi vinen noen år for å utvikle frukten og fjerne ferskheten noe, men dette er særdeles bra nå. 90-91p.

Egon Müller Scharzhofberger Kabinett 2009
Servert rett fra nyåpnet flaske, noe som gjør at denne vinen ikke rekker å åpne seg ordentlig den halvtimen jeg har den i glasset. Den har likevel så mye som banker på døra, en slags tilbakeholdt intensitet, at jeg ikke har noe problem med å skjønne hva som er på ferde her. Det er noe honning og bivoks, kjølige våte steiner, hylleblomst og noe som minner om lagret ost, antakelig svoveltoner, på lukt. I munnen er frukten knapp, virker ung, det er mye mineraler og også her en imponerende syrestruktur som balanserer de rundt 60 g med restsukker. Nesten svevende vin, både lett og svært intens på samme tid, slank og elegant, svært lang. Til tross for en touch av honning er denne fortsatt særdeles ung og bør ligge mye lenger eller få en solid runde på karaffelen før servering. 92-93.

Sibylle Kuntz Riesling Scharz 2007
Vært åpen siden dagen før. Her har vi et helt annet og noe mer utviklet dyr enn Müllers strikse rasekatter. Gylden i farge, sødmefull blomsternektar, petro og noe som minner om svake fattoner og chablismineraler på nese. Tørrere og yngre enn forventet  i munnen (det viser seg at den har 30g/l sukker) med en litt bløt og dyp inngang, konsentert frukt, ørlite oljete men transparent tekstur med gule utvikla epler, noe fersken og igjen noe treete. Lang og mineralsk avslutning, men noe rått på tampen som ber om noen år til på langs. Kunne kanskje hatt en tanke mer syre? 91.

 

Legg igjen en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: