Mugnier 2012 vs 2010

Mugnier_2

I 2010 lagde Frédéric Mugnier viner med en nærmest uvirkelig presisjon og klarhet, og hans Musigny vil sannsynligvis bli stående som en legende fra denne årgangen. Aldri har vi smakt så delikate, sarte og nerverike viner, alle med distinkt preg av lyse, røde bær. For flere produsenter har 2012 seilt opp som en seriøs utfordrer til dette toppåret i Burgund, og det var derfor med stor spenning vi på nytt besøkte Mugnier i høst for å smake hans 2012ere.

Domaine Jacques-Frédéric Mugnier holder til i vinkommunen Chambolle-Musigny i Cote de Nuits. De har alle sine vinmarker der, med unntak av Clos de la Marechale som ligger i Nuits St George og ble gjenervervet i 2004. Familien Mugnier hadde i over et århundre eid verdensberømt vinmark i Chambolle, men druematerialet herfra ble videresolgt til negocianter og ikke solgt under eget navn. I 1984 endret dette seg da 30 år gamle Frédéric Mugnier, etter å ha gått lei av prosjekter som oljeingeniør i midtøsten (og Nordsjøen), bestemte seg for å ta et sabbatsår hjemme på gården. Frédéric vendte aldri tilbake til oljefeltene, og 1985 ble hans første årgang flasket og solgt under eget label — oppkalt etter nylig avdøde pappa Jacques-Frédéric. I løpet av de neste årene gjorde han store fremskritt som vinmaker. Han skapte en gjenkjennelig signatur med et transparent uttrykk og uimotståelig delikat frukt. Idag er vinene hans blant de mest ettertraktede i Burgund.

(Les også vårt intervju med Mugnier om oppstarten i Burgund og hans tanker om vinmaking her).

2012 vs 2010
Felles for både 2010 og 2012 var en sesong som begynte med en våt og kjølig vinter som forsinket blomstringen og gav problemer med meldugg og coulure. I tillegg kom det kraftige lokale haglbyger, spesielt i Cote de Beane og i sørdelen av Nuit St. Georges, der avlingene ble redusert med opp til 20-80% per vinmark, avhengig av hvor nedbøren traff. På tross av elendige utgangspunkt, ble begge årgangene reddet av en tørr, varm og solfyllt sensommer med kjølige netter som ga både god modning og balanserte syrenivåer. I 2012 startet det varme, tørre været allerede i midten av juli, men i 2010 kom godværet noe senere, og med noe mer nedbør i august.

Generelt sett har de to supre årgangene flere fellestrekk enn ulikheter: transparens, balanse, syrefriskhet, intens frukt og skarpt fokus er noen av fellesnevnerne. Men her er det selvfølgelig store forskjeller fra produsent til produsent, og hos Mugnier har 2012 noe lavere syrenivåer og noe høyere modning enn i 2010. Også aromabildet er annerledes — mens det i 2010 var villbringebær og markjordbær som definerte frukten i vinene hans, er 2012 både mørkere, dypere og bløtere med preg av mørke bringebær og innslag av fioler. Frukten er noe mer umiddelbart generøs, myk og forførende, men mangler muligens noe av 2010s presisjon og delikate nerve. I begge årgangene viste vinene (kanskje ikke så uventet) et stort kvalitetssprang fra village og 1ere cru nivå opp til toppene Les Amoureuses og Musigny. Dette er kanskje mest påfallende i 2010, mens i 2012 viser Clos de la Maréchale og Bonnes Mares en mer forførende side. Videre må det sies at Clos de la Maréchale synes å levere bedre år for år. Tydelig at Mugnier har fått ryddet skikkelig opp i denne vinmarken etter mange års utleie.

Her er notatene:
(Både Mugniers 2010 og 2012 ble smakt direkte fra fat henholdsvis i mai (rett før flasking) 2012 og november 2013)

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny
(Inneholder også materiale fra Combe d’Orveau og Les Plantes)
Dyp, floral nese med mørke bringebær og innslag av fioler. Ren og delikat, saftig frukt med bra intensitet for å være village. Mangler noe midtparti, men ellers veldig tiltalende frukt. Frisk syre. Lette tanniner i finish. Flott lengde med dype frukttoner.
90 P

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Fuées
Dyp, mørk nese med mørke bringebær, svakt hint av solbær og lett krydder med streif av nellik og einer. Strukturert, fast og stram frukt med frisk, presis syre. Smalt midtparti. Milde, men tørre tanniner. Lett krydder i utgangen. Flott lengde.
92 P

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St. Georges 1er Cru Clos de la Maréchale
Dyp, mørk nese med mørke bringebær, blekk og lett krydder. Noe mer rustikk enn rekken fra Chambolle. Fast og strukturert med mørk, dyp og konsentrert frukt. Mer elegant enn vanlig fra denne marken. Frisk syre. Faste, tørre tanniner i utgangen. Flott lengde.
92 P

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Bonnes Mares
Dyp, mørk, intens nese med mørke bringebær, solbær, fioler og krydder. Dyp, mørk frukt. Elegant, fast og strukturert med frisk, saftig syre. Nydelig balanse. Mer finmaskede tanniner enn vanlig for denne marken. Lett spice i finish med hint av jordlige aromer. Flott dybde. Svært lang. Mugniers Bonnes Mares skinner virkelig dette året.
95 P

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Dyp, nese med mørke bringebær, innslag av markjordbær og klassisk Amoureuses-femininitet. Innsmigrende og silkebløt frukt. Ren og klar og elegant. Frisk, saftig syre. Tanniner av silke. Fruktig utgang med nydelig lengde.
95-96 P

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Musigny
Hinsides dyp og elegant nese med fioler, roser og mørke villbringebær. Nydelig dybde i frukten med klassisk, nobel eleganse. Intens og myk samtidig. Frisk, presis syre. Silketanniner i utgangen. Super lengde.
95-97 P

Og en hvit:

2012 Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St. Georges 1er Cru Clos de la Maréchale Blanc
Sitrus, sitronolje og lime med florale toner på nese. Rund, bløt og klar frukt med fin fasthet og fylde. Følger nesen. Mild intensitet. Frisk syre. Fruktig utgang med fin lengde.
90 P

2010: 

2010 Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny
Fersk, lett søtlig nese. Superfresh, klar og dyp frukt med preg av villbringebær. Transparent og elegant. Flott lengde.
91 P

2010 Jacques-Frédéric Mugnier Nuits St. Georges 1er Cru Clos de la Maréchale
Fersk, mørk pinotparfyme med toner av krydder og nellik. Klar frukt av røde og blå bær og noe krydder. Lett, elegante, tørre tanniner. Flott lengde.
91-92 P

2010 Jacques-Frédéric Mugnier Bonnes Mares
Mørk og krydret pinotparfyme med litt støvete, jordlig preg. Bløt inngang. Transparent utrykk. Saftig og superfresh frukt med en flott sødme og lang avslutning med lette, tørre tanniner.
94 P

2010 Jacques-Frédéric Mugnier Chambolle-Musigny 1er Cru Les Amoureuses
Ubeskrivelig nydelig, sublim og lett søtlig nese av markjordbær, bringebær og med en lett touch av vanilje. Søtlig inngang, fersk og helt vanvittig ren, feminin, elegant og delikat frukt. Fullstendig transparent. Flott syre. Nydelig balanse. Fin, tørr og lett avslutning. For en vin!
96 P

2010 Jacques-Frédéric Mugnier Musigny
Mild og ung, forførende nese preget av bringebærdrevet pinotparfyme med lett sødme og hint av hvit pepper. Frukten er glassklar, fjærlett og silkemyk, men har en hinsides intensitet og kraft og føles nærmest elektrisk i munnen. Kjølig rødbærspreg med flott dybde mot mørke bringebær. Ekstremt presis og sitrende syre. Elegante silketanniner i avslutningen. Nydelig lengde. Spektakulær vin.
97-98 P

*

Følg oss på Facebook!
https://www.facebook.com/nowilaymedowntodrink1

Legg igjen en kommentar

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: